Holocaust educatie website

Met dit project richtte ik me op het ontwerpen van een toegankelijk en gebruiksvriendelijk platform om scholen te ondersteunen bij educatie over de Holocaust. Vanuit een gevoelige maatschappelijke context ontstond de behoefte aan een vernieuwde website die zowel functioneel als visueel de doelgroep optimaal bedient. Mijn rol omvatte het creëren van een doordacht ontwerp dat aansluit bij moderne toegankelijkheidsnormen en gebruiksvriendelijke navigatie.

Voor een bid van Capgemini aan het 4 en 5 mei Comité ontwierp ik een vernieuwde website die scholen ondersteunt bij het lesgeven over de Holocaust. Het project is ontstaan vanuit een urgente behoefte om dit gevoelige onderwerp toegankelijk te houden, zeker in een tijd waarin ontkenning en desinformatie toenemen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid stelde als doel een gebruiksvriendelijker platform te creëren, dat inclusiviteit bevordert en bijdraagt aan educatie rondom dit belangrijke thema.

Voor deze bid ontwikkelde ik een ontwerp dat een nieuwe visuele stijl combineerde met verbeterde bruikbaarheid. In samenwerking met mijn UX-collega analyseerde ik verschillende versies om de optimale gebruikerservaring te waarborgen. Bij het gehele proces hielden we strikt rekening met de WCAG-richtlijnen, zodat de website toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking.

Filterfunctionaliteit: Gebruiksvriendelijke Navigatie in Lesmateriaal

Een kernonderdeel van de website is de mogelijkheid om lesmateriaal te filteren. Ik heb meerdere oplossingen ontworpen en getest om ervoor te zorgen dat de filters intuïtief en functioneel zijn. Bij het ontwerpen heb ik inspiratie gehaald uit gangbare filterpatronen op andere websites, zodat gebruikers een vertrouwde ervaring krijgen.

De uiteindelijke keuze viel op een altijd zichtbare lijst van filters. Dit ontwerp maakt duidelijk welke filters actief zijn en past binnen de WCAG-richtlijnen. Om overzicht te creëren, worden de filters gegroepeerd onder duidelijke kopjes. Het resultaat is een gebruiksvriendelijke, toegankelijke oplossing die bijdraagt aan een soepele navigatie door het lesmateriaal.

Interactieve Evenementenpagina: Een Kaart als Toegangsportaal

Een ander belangrijk onderdeel van het platform is de evenementenpagina. In de huidige versie worden evenementen weergegeven als een gesorteerde lijst, maar dit biedt weinig overzicht voor gebruikers die evenementen in hun directe omgeving zoeken. Mijn oplossing was een interactieve kaart die gebruikers een dynamisch overzicht biedt van Holocaust-gerelateerde evenementen door het hele land.

De kaart stelt gebruikers in staat om in te zoomen op een provincie door op een cirkel te klikken. Vervolgens wordt een overzicht van lokale evenementen getoond. Bij meerdere evenementen binnen een gemeente kunnen gebruikers verder inzoomen voor meer detail. Eenmaal geselecteerd, opent een pop-up met korte informatie over het evenement, inclusief een link naar de volledige evenementenpagina.

Dit ontwerp verhoogt de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk door een visuele en interactieve benadering, wat niet alleen overzicht biedt maar ook uitnodigt tot verdere exploratie. Het ontwerp blijft trouw aan de WCAG-richtlijnen, met een focus op toegankelijkheid en duidelijke navigatie.

Vorige
Vorige

MyCaddy

Volgende
Volgende

Werkzaamheden Stager